ondergrond sporenEnige nadeel van de Styrodur platen is de blauwe kleur. Als je, zoals ik, eerst alle mogelijkheden van je spoorplan wil uittesten en met je treinen rijden alvorens te beginnen aan de scenery enzo, dan is blauw als ondergrond niet echt een natuurlijke kleur. Als je later je sporen wil 'weatheren' komt de blauwe kleur ook soms doorschijnen als je niet genoeg ballast gebruikt.

Daarom leg ik bovenop de blauwe Styrodur platen een laagje van grijze ondergrond voor parket. Deze is verkrijgbaar op rollen of in platen die je op maat kan afsnijden, ik heb voor dit laatste gekozen, alweer omwille van het gemakkelijke transport. Deze platen hebben een dikte van 3mm. Door deze bovenop de Styrodur te leggen krijg je al een meer natuurlijke kleur.

In lagen werken heeft een bijkomend voordeel : de bekabeling. In Styrodur kan je makkelijk snijden met een cuttermes. Je kan dus ook goten insnijden en (een gedeelte van) je bekabeling bovenop leggen, ipv onderaan. Door deze dan te bedekken met tweede, grijze laag, werk je dus feitelijk zoals in het grootbedrijf. Misschien kan je zelfs bezetmelders en wisseldecoders bovenaan inwerken in de Styrodur, dat moet ik nog uitproberen.

ondergrond sporen 2